vrijdag 29 januari 2016

The frying Dutchman - part 2

Naast al dat heerlijke nieuwe eten waar ik van de week over heb geblogd, zijn er hier ook dingen die we missen. Pas in een ander land kom je erachter wat zo ‘typisch Hollands’ is. Stamppotten kunnen we hier uiteraard gewoon zelf maken, en met het gehakt hier maken we de allerlekkerste gehaktballen. Ook hebben we ons gewaagd aan de zelfgemaakte bitterballen, mayonaise, oliebollen en appelflappen. Maar ’t is toch anders dan van de Albert Heijn.

Image result for zaanse mayonnaiseNeem nou die mayonaise. Heerlijk om zelf te maken, niet te overtroeven. De mayonaise die je hier in Amerika in de supermarkt koopt smaakt allemaal erg citroenig. Lekker voor een keertje, maar na een tijdje komt de citroensmaak je neus uit. Nee, geef ons maar gewoon lekkere Zaanse mayo! Nu is mayonaise zelf maken gelukkig niet moeilijk, en zelfgemaakt is uiteraard het lekkerst, maar die fabriekssmaak waar je mee opgegroeid bent, die kun je in het buitenland ineens zo missen.

Hetzelfde geldt voor vla. Gewoon van die lekkere Campina vla. Zelfgemaakte custard/vla is fantastisch, maar blanke vla of hopjesvla of stoofperen-herfstvla van de Campina: je kan me er tegenwoordig voor wakker maken. Of wat te denken van luchtig toetje, met die heerlijk chemische vanille- of banaansmaak. Ik droom ervan.

Ja, Amerika is op zich wel een toetjesland, maar dan hebben we het vooral over taart en cheesecake (of ijs natuurlijk…). Vla kennen ze niet. Yoghurt gelukkig wel, maar ook daar is het goed zoeken naar echt lekkere yoghurt; wij houden het hier maar bij de Griekse yoghurt, die kennen we van thuis, lekker Nederlands ;-).

Even terug naar de mayonaise: wij missen hier ook de zaken waar je normaal gesproken mayonaise op doet, zoals bitterballen, frikadellen, bereklauwen, eigenlijk alles wat je in de snackbar kunt krijgen. Toen we nog in Nederland woonden kwamen we nauwelijks bij de snackbar. Maar ja, alles wat schaars is, wordt begeerlijker. Laatst droomde ik over vlammetjes. Die ik dan dipte in van die twee-kleurenvla. Zooo lekker.

En borreldingen. Borrelnootjes om te beginnen. Kennen ze niet. Paté: heel goed zoeken. Filet americain – nooit van gehoord hier. Waarom hebben ze die zut dan in hemelsnaam AMERICAIN genoemd?? (Mocht je dat echt willen weten: zie hier het antwoord).

Afbeeldingsresultaat voor beemster kaasEn kaas. En dan ’t liefst lekker jonge boerenkaas, of van die Noord-Hollandse jonge. Uiteraard maken ze hier ook kaas: Colby Jack, Muenster, Swiss cheese, Pepper Jack, Cheddar in allerlei varianten en zelfs ‘Gouda’. Het smaakt alleen absoluut niet naar ‘Gouda’ uit Nederland. Laatst hadden we Beemster kaas in onze H-E-B. Ik ging door het dolle heen. Tot ik de prijs zag… $20 per pond… Of een stukje lekkere brie: 10 dollar voor een puntje brie is niks hier. Kaasjes zijn duur, en daardoor een luxe geworden voor ons. En dat terwijl ik praktisch grootgebracht ben in een kaaswinkel en Amerika toch echt het land is waar ze ALLES hebben. Goh, wat verlang ik af en toe naar Nederland ;-).

En dan is er nog thee. Losse thee, van die lekkere kruidenthee. Lastig hier hoor, voor die Amerikanen. En bonbons, liefst van Visser. Die ze bij Tante Jet in Ons Dorp hebben. Waar ze ook die heerlijke thee verkopen. Liefst zou ik dat hele winkeltje naar hier importeren.

En van die praktische dingen: bladgelatine kennen ze hier niet. Wel poedergelatine, maar daar kan ik dan weer niks mee.

Af en toe komt er ineens een heerlijk pakket uit Nederland met de post. Lieve vrienden en familie die ons eten sturen! Daar kunnen we zo gelukkig van worden! Daarnaast komen er dit jaar gelukkig veel vrienden en familie op bezoek, die allemaal vragen wat ze mee kunnen nemen voor ons uit Nederland. Lief!!


Maar goed, om niet te afhankelijk te worden van vrienden, familie en andere lieve mensen heb ik het volgende bedacht. Ik ga binnenkort een foodtruck beginnen. Met een borrelkaart vol Nederlandse borrelhapjes. Met patat, kroketten, frikadellen, bereklauwen en heel veel echte Zaanse mayonaise. En een toetjeskaart met blanke vla, hopjesvla en luchtig toetje. En een kopje kruidenthee met bonbonnetje toe. En die foodtruck noemen we dan 'The frying Dutchman'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten