vrijdag 29 januari 2016

The frying Dutchman - part 2

Naast al dat heerlijke nieuwe eten waar ik van de week over heb geblogd, zijn er hier ook dingen die we missen. Pas in een ander land kom je erachter wat zo ‘typisch Hollands’ is. Stamppotten kunnen we hier uiteraard gewoon zelf maken, en met het gehakt hier maken we de allerlekkerste gehaktballen. Ook hebben we ons gewaagd aan de zelfgemaakte bitterballen, mayonaise, oliebollen en appelflappen. Maar ’t is toch anders dan van de Albert Heijn.

Image result for zaanse mayonnaiseNeem nou die mayonaise. Heerlijk om zelf te maken, niet te overtroeven. De mayonaise die je hier in Amerika in de supermarkt koopt smaakt allemaal erg citroenig. Lekker voor een keertje, maar na een tijdje komt de citroensmaak je neus uit. Nee, geef ons maar gewoon lekkere Zaanse mayo! Nu is mayonaise zelf maken gelukkig niet moeilijk, en zelfgemaakt is uiteraard het lekkerst, maar die fabriekssmaak waar je mee opgegroeid bent, die kun je in het buitenland ineens zo missen.

Hetzelfde geldt voor vla. Gewoon van die lekkere Campina vla. Zelfgemaakte custard/vla is fantastisch, maar blanke vla of hopjesvla of stoofperen-herfstvla van de Campina: je kan me er tegenwoordig voor wakker maken. Of wat te denken van luchtig toetje, met die heerlijk chemische vanille- of banaansmaak. Ik droom ervan.

Ja, Amerika is op zich wel een toetjesland, maar dan hebben we het vooral over taart en cheesecake (of ijs natuurlijk…). Vla kennen ze niet. Yoghurt gelukkig wel, maar ook daar is het goed zoeken naar echt lekkere yoghurt; wij houden het hier maar bij de Griekse yoghurt, die kennen we van thuis, lekker Nederlands ;-).

Even terug naar de mayonaise: wij missen hier ook de zaken waar je normaal gesproken mayonaise op doet, zoals bitterballen, frikadellen, bereklauwen, eigenlijk alles wat je in de snackbar kunt krijgen. Toen we nog in Nederland woonden kwamen we nauwelijks bij de snackbar. Maar ja, alles wat schaars is, wordt begeerlijker. Laatst droomde ik over vlammetjes. Die ik dan dipte in van die twee-kleurenvla. Zooo lekker.

En borreldingen. Borrelnootjes om te beginnen. Kennen ze niet. Paté: heel goed zoeken. Filet americain – nooit van gehoord hier. Waarom hebben ze die zut dan in hemelsnaam AMERICAIN genoemd?? (Mocht je dat echt willen weten: zie hier het antwoord).

Afbeeldingsresultaat voor beemster kaasEn kaas. En dan ’t liefst lekker jonge boerenkaas, of van die Noord-Hollandse jonge. Uiteraard maken ze hier ook kaas: Colby Jack, Muenster, Swiss cheese, Pepper Jack, Cheddar in allerlei varianten en zelfs ‘Gouda’. Het smaakt alleen absoluut niet naar ‘Gouda’ uit Nederland. Laatst hadden we Beemster kaas in onze H-E-B. Ik ging door het dolle heen. Tot ik de prijs zag… $20 per pond… Of een stukje lekkere brie: 10 dollar voor een puntje brie is niks hier. Kaasjes zijn duur, en daardoor een luxe geworden voor ons. En dat terwijl ik praktisch grootgebracht ben in een kaaswinkel en Amerika toch echt het land is waar ze ALLES hebben. Goh, wat verlang ik af en toe naar Nederland ;-).

En dan is er nog thee. Losse thee, van die lekkere kruidenthee. Lastig hier hoor, voor die Amerikanen. En bonbons, liefst van Visser. Die ze bij Tante Jet in Ons Dorp hebben. Waar ze ook die heerlijke thee verkopen. Liefst zou ik dat hele winkeltje naar hier importeren.

En van die praktische dingen: bladgelatine kennen ze hier niet. Wel poedergelatine, maar daar kan ik dan weer niks mee.

Af en toe komt er ineens een heerlijk pakket uit Nederland met de post. Lieve vrienden en familie die ons eten sturen! Daar kunnen we zo gelukkig van worden! Daarnaast komen er dit jaar gelukkig veel vrienden en familie op bezoek, die allemaal vragen wat ze mee kunnen nemen voor ons uit Nederland. Lief!!


Maar goed, om niet te afhankelijk te worden van vrienden, familie en andere lieve mensen heb ik het volgende bedacht. Ik ga binnenkort een foodtruck beginnen. Met een borrelkaart vol Nederlandse borrelhapjes. Met patat, kroketten, frikadellen, bereklauwen en heel veel echte Zaanse mayonaise. En een toetjeskaart met blanke vla, hopjesvla en luchtig toetje. En een kopje kruidenthee met bonbonnetje toe. En die foodtruck noemen we dan 'The frying Dutchman'.

donderdag 28 januari 2016

The frying Dutchman - part 1

Voor twee mensen die zo van eten houden als wij, is het fantastisch om in de stad met de meeste restaurants per inwoner van Amerika te wonen. En dan wonen wij ook nog in Montrose, het hart van de Houstoniaanse restaurant scene. Op loopafstand kan ik zo al vijf van onze favoriete eettentjes opnoemen.
Zo is daar Bollo, waar ze een fantastische burrata op de kaart hebben staan, of Local Foods - favoriet voor lunch en dan met name de truffled egg sandwich en de lemongrass chicken soup. Of Del Frisco's met de lekkerste ahi tuna taco's ever. Triniti's - een beetje chique - met een uitgebreide en bijzondere cocktailkaart, of lekker simpel de saltimbocca van Paulie's - Italiaans eten aan formica tafeltjes zonder poespas.
Ook de beste koffietent van Houston, Agora, zit bij ons om de hoek. Voor nog geen 4 dollar krijg je daar een 'black mug' met eindeloze gratis refills. Ze hebben een fijn terras en met het lenteweer hier is het daar heerlijk toeven.

Al die calorieën moeten natuurlijk ook weer verbrand worden. Daarom heb ik mijn aloude favoriete sport tennissen weer opgepakt. Hier in Houston heb je heel veel 'gemeentebanen' waar je gratis en voor niks een balletje kunt slaan, ideaal!

Image result for kolachesMaar zoals je weet, ik praat liever over eten. Dus we gaan nog even door. Iemand ooit van kolaches gehoord? Wij in ieder geval niet voordat we hier kwamen. Kolaches zijn hier overal verkrijgbaar, uiteraard zit er bij ons om de hoek een Kolache Factory. Ze zijn nog het beste te vergelijken met broodjes bapao, maar dan met heel veel verschillende vullingen, zowel zoet als hartig. Het sprookje van hoe de kolaches ontstonden vind je hier.

Image result for tamalesEn wat te denken van tamales. Iemand? 5000 jaar geleden waren er al tamales. Waarom hebben wij er dan nog nooit van gehoord? Anyway, het zijn een soort gevulde maismeel snacks, gewikkeld in een maisblad. Erg populair hier en indien goed bereid goddelijk! Het schijnt een hels karwei te zijn om ze te maken, daar gaan wij dus niet aan beginnen. Gelukkig zijn ze bij iedere Mexicaanse tent te bestellen.
Image result for conch


Binnenkort gaan we een kleine week naar Miami en ik kijk er erg naar uit om conch (spreek uit: 'konk' ) te gaan eten. De vertaling - zeeslak - doet deze delicatesse helaas niet helemaal recht, ze schijnen fantastisch lekker te zijn. Ze komen uit deze prachtige schelpen, die leeg als muziekinstrument gebruikt worden. En hieronder de schelp inclusief zeeslak. Ziet er appetijtelijk uit of niet dan?

Image result for conch














Afbeeldingsresultaat voor quesoEn dan is er nog al het nieuwe 'supermarkteten' waar we kennis mee hebben gemaakt. Een van die dingen is queso. Dat is er een in de categorie: 'Je wordt er niet magerder van...' Een warme kaasdip waar je je tortillachips in doopt. Het recept: meng een potje Rotel met een flink stuk Valveeta. Ff magnetronnen en klaar is je queso.

Image result for rotel  Image result for velveeta
Image result for bluebell ice creamManlief is een enorme fan van Dr Pepper, in 1880 bedacht en ontwikkeld in Waco, Texas. En ijs, veel ijs. Samen hebben we al menig - voor ons nieuwe - smaak Ben&Jerry's uitgeprobeerd en na het listeria debacle bij het nationaal geroemde Texas made Blue Bell ice cream beginnen nu de vrieskasten bij de H-E-B weer gevuld te raken met de typische half gallon (ruim twee liter!!!) Blue Bell bakken.

Naast al die heerlijke voor ons nieuwe etenswaren is er toch ook veel 'Nederlands eten' dat we hier missen hoor. Daarover in mijn volgende blog meer.