dinsdag 19 april 2016

Flooding


Het was weer flink raak gisteren. We hebben het al eerder meegemaakt, maar nog nooit zo erg als gisteren: een 'historic storm' verraste Houston en de Houstonians met flash floods. Maandagochtend om half zes klopte de buurman op de deur: of hij ook even onze auto op de oprit moest zetten, die stond op het punt van overstromen. In twee uur tijd was er zoveel regen gevallen dat de straat helemaal blank stond. Vuilnisbakken en vuilniszakken dreven rond in de straat, een andere auto die niet op tijd in veiligheid was gebracht heeft het helaas niet gered. Gelukkig was ik al wakker geworden van de enorme hoeveelheid noodmeldingen die op mijn Iphone binnenkwamen.

Op televisie zie je pas hoe groot de omvang van de ramp is. Meer dan 1500 mensen zijn gedurende de dag geëvacueerd. Duizenden huizen zijn overstroomd. Er zijn tot nu toe vijf doden gevallen. Overigens, meestal gaat het dan om mensen die tegen alle berichten in toch de weg opgaan. Vanaf 's ochtends vroeg werd er gewaarschuwd niet de weg op te gaan. De eerste live rescue die ik op TV zag was van een man die uit zijn zinkende auto gered werd door een verslaggever die toevallig ter plekke was. De man 'dacht dat het water niet zo hoog zou staan'. Nou, op de plek waar het gebeurde rijden wij vaak, het is een weg onder de snelweg door die steil naar beneden loopt. En natuurlijk verzamelt al het water zich daar. Het stond ruim drie meter hoog. Binnen een paar seconden zonk zijn auto onder water, en door het optreden van de verslaggever heeft deze man het gelukkig overleefd. Hij was overigens niet de enige: twee andere automobilisten waren hem op dezelfde plek voorgegaan.

Anders liep het af met de vrouw die een wegblokkade negeerde en zo het hoge water in reed. Zij kan het helaas niet meer navertellen. Er werd gewaarschuwd om toch alsjeblieft ook niet met bootjes het water op te gaan. Slangen, vuurmieren, ronddrijvende putdeksels, auto's, er zou zich van alles in het water bevinden dat je liever niet met je bootje tegenkomt. Ook hier weer eigenwijze mensen uiteraard. 's Middags op ABC13 een spannende live rescue: twee mensen die zich vasthielden aan een omgekeerde boot en geen kant op konden. Ze lagen in een stukje water vlak naast een woest (over)stromende bayou. Enkele jaren geleden hebben wij zelf in Frankrijk meegemaakt hoe heftig een op het oog miezerig stroompje water (in dit geval de Dordogne) kan zijn als je daarin met je kano ondersteboven raakt. Het ijskoude water, de onzichtbare onderstromen en de draaikolken, geen pretje.

Houston maakt op dit moment de schade op. Op televisie zie je nu reportages over 'welke spullen kun je meteen weggooien, en welke zijn nog te redden als je huis is overstroomd' en 'wat te doen met je ondergelopen auto'. Op www.ABC13.com zijn de foto's en video's van alle reddingsacties en andere weergerelateerde zaken te zien.

Er komt nog meer regen en onweer aan, er is een disaster declaration van kracht in de stad en voorlopig houdt iedereen z'n adem nog steeds in. Het weer is lastig voorspelbaar en als het op de verkeerde plek te hard regent kan het zo weer mis gaan. Gisteren gingen er de hele dag appjes over en weer tussen alle Nederlanders die we hier in Houston kennen. "Hoe is het bij jou in de straat?" en "Heb jij je regenlaarzen vanuit Nederland meegenomen?" of "Heeft jouw auto het overleefd?"

Een van onze Nederlandse vrienden is gebeld door een verslaggever uit Nederland, die graag een update wil over de stand van zaken. We gaan zo samen even een rondje Houston doen met de auto en dat vinden we allebei best spannend.

Manlief zit deze week hoog en droog in Nederland, hopelijk is alles weer enigszins normaal hier als hij terugkomt.

donderdag 14 april 2016

Bird watching op High Island

Yes, het is ook hier in Houston lente. Aan de temperatuur is het niet te merken, die kruipt weliswaar gestaag omhoog, maar al maanden hebben we hier zomerse temperaturen boven de 25 graden Celsius. Dat de lente begonnen is zien we aan de natuur die weer helemaal groen is. En aan de dieren: baby squirrels die ravotten in de bomen rond onze patio en duiven met nestjes in diezelfde bomen. Squirrels en duiven in een boom is overigens een slechte combinatie, maar laten we het nog even idyllisch houden. Af en toe vliegt er een monarch vlinder voorbij en als je op zondagochtend vroeg wakker wordt, hoor je - in plaats van het doordeweekse geraas van de snelweg - tientallen vogels fluiten. Knalrode kardinaalsvogels en blauwe blue jays (een soort vlaamse gaaien) vliegen af en aan. Er hangen hummingbird feeders op ons terras en er staan bloemen en planten die vlinders aantrekken. Felgroene hagedisjes - die van kleur veranderen al naar gelang de ondergrond - vissen de insecten tussen de planten uit. Spechten maken vakkundig gaatjes in de houten electriciteitspalen en de honden liggen op apegapen als het kwik boven de 25 graden uitstijgt. Met een beetje fantasie wonen we midden in de natuur, in hartje Houston.

Manlief had ook de lente in z'n bol en liet een langgekoesterde wens in vervulling gaan. Tussen het brood bakken door toog hij naar de Home Depot alwaar een workmate, cirkelzaag, gewone zaag, boormachine, een berg schroeven en spijkers, een gereedschapskist en een achterbak vol hout werd aangeschaft om aan het klussen te gaan. Na het eerste Eigen-Huis-en-Tuin weekend is onze patio nu voorzien van een prachtige houten eettafel en dito lounge tafel. Het volgende project wordt een bijzettafeltje en na de tafelepisode komen de banken. Een schommelbank in de voortuin, een zitbankje naast het huis, een voetenbankje voor bij het zitbankje, een sofabankje met ligkussen voor de hondjes.

Afgelopen dinsdag mocht ik een dagje mee 'bird watchen' met de vrouw van een collega van Joop. Schutkleuren aan, verrekijker om de hals, je zou me zo kunnen verwarren met een echte vogelaar. Op anderhalf uur rijden van Houston ligt High Island, een klein bosrijk gebiedje waar migrerende vogels vanuit Zuid-Amerika aan land komen na de grote oversteek over de Mexicaanse golf. Het gebied staat internationaal bekend onder vogelaars als een fantastische plek om zeldzame vogels te spotten. En vogels hebben we gezien, in alle kleuren van de regenboog. Warplers, scissortails, blue grosbeaks, scarlet tanagers, buntings, orioles, inca doves en roseat spoonbills. Voor de vogelaars onder ons waarschijnlijk bekende namen, ik heb er een tijdje op moeten oefenen ;-). Naast kleurrijke vogels zagen we ook veel schildpadden en alligators, ook voor de niet-vogelaars is het een prachtig natuurgebied.

Terug naar de dieren in eigen tuin en het wrede tafereel waar wij een aantal dagen geleden getuige van waren. Op zaterdagochtend kroop een squirrel helemaal naar het topje van de pecannotenboom, alwaar een moederduif over haar nestje met twee jongen waakte. Het mocht niet baten, veren all over the place en plop, een doodgebeten babyduifje op het terras van de buren beneden ons. Toen was er nog maar één.... Twee dagen later, op maandagochtend ineens een hels kabaal, babyduifje nummer twee was bruut vermoord door diezelfde squirrel. De natuur is de natuur natuurlijk, maar wat me aangreep is dat die squirrel het duifje niet eens opat, het was doden om het doden. Later die dag kwam er een blue jay langs die het duifje uit de boom viste en ermee wegvloog.

Tussen alle lente-achtige bedrijven door, begint mijn eigen bedrijf inmiddels echt vorm aan te nemen. Mijn sieraden worden nu ook door een juwelier in de buurt verkocht, ik heb me ingeschreven voor een wekelijkse markt en een paar nieuwe maandelijkse markten en de eerste Amerikaanse belastingaangifte is de deur uit. Nog een paar maandjes knallen tot de hete zomer zijn intrede doet!