woensdag 2 maart 2016

De Presidentsverkiezingen

Afbeeldingsresultaat voor hillary clintonEen blog over de presidentsverkiezingen in Amerika - not my favorite subject, to say so. Maar het moet er toch eens van komen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me er nooit zo in heb verdiept toen wij nog in Nederland woonden. Een jaar lang gaat het over niets anders dan de presidentsverkiezingen, en na het zoveelste nieuws item was ik er altijd wel klaar mee. Maar goed, we zijn nu bijna hele Amerikanen (manlief heeft het laatste Amerikaanse item aan zijn collectie toegevoegd - De Cowboyhoed - matchend met De Cowboylaarzen en De Muscle Car), dus een blog over de verkiezingen, daar kom ik niet meer onderuit.



Image result for bernie sandersEven voor de onwetenden onder ons - waar ik tot voor kort mijzelf ook onder mocht scharen: op dit moment zitten we midden in de Primary Elections. Aan de ene kant hebben we de Democraten, met Hillary Clinton en Bernie Sanders als kandidaten. Aan de andere kant het Republikeinse kamp, waar we begonnen met maar liefst 22 kandidaten, waarvan er nu nog vijf over zijn. Het doel van de Primary Election is om te komen tot Ć©Ć©n kandidaat voor de Democraten en Ć©Ć©n kandidaat voor de Republikeinen.


De eerste belangrijke verkiezingsdag is de dag waarop de staten Iowa en New Hampshire gaan stemmen. Na nog een paar andere losse staten komt dan Super Tuesday, de dag waarop een groot aantal staten tegelijk naar de stembus gaat. Gisteren op Super Tuesday hebben Hillary Clinton en Donald Trump de grootste overwinningen behaald. Ook nog even handig om te vermelden - waar het voor de presidentskandidaten allemaal om gaat tijdens de Primary Election, is om 'delegates' oftewel afgevaardigden te winnen in de staten. Als je een bepaald aantal delegates hebt gewonnen, dan mag je je kandidaat stellen voor de Presidential Election in november.

Afbeeldingsresultaat voor donald trumpEn dan de kandidaten. Wat begon als een grapje begint steeds serieuzer te worden - Donald Trump is bezig aan een gigantische opmars. Zoals het er nu naar uitziet maakt hij grote kans om de Republikeinse kandidaat voor de Presidential Election te worden. Ik weet nog dat wij een half jaar geleden heel hard lachten om het feit dat hij zich kandidaat had gesteld. Gelukkig hadden we in het Republikeinse veld ook Marco Rubio en Jeb Bush zitten, dus het zou zo'n vaart niet lopen met Mr Trump dachten wij. Jeb Bush is echter allang afgezwaaid en Marco Rubio heeft gisteren slechts in Ć©Ć©n staat (Minnesota) de overwinning kunnen behalen.

Amerikanen stemmen op WINNERS. En dat is waar het misgaat met dit verkiezingssysteem. De kandidaten die in Iowa en New Hampshire winnen hebben grote kans om uiteindelijk te eindigen als de kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. In Iowa behaalde Ted Cruz nog een nipte overwinning op Donald Trump, in New Hampshire won Trump ruimschoots. Een Amerikaans staatsburger verklaarde op TV: 'I didn't know yet who to vote for, but Trump is a winner, so I am going to vote for Trump, because he is going to win.' Amerikaanse logica.

De vraag waar het om draait is natuurlijk: hoe erg zou het zijn als Trump de voorverkiezingen wint en als Republikeinse kandidaat uit de bus komt? Laat ik beginnen met te zeggen dat wij liever Marco Rubio als kandidaat zien. Maar goed, zoals gezegd heeft hij gisteren op Super Tuesday alleen in Minnesota gewonnen, waar Trump maar liefst zeven staten voor zich wist te winnen. Hier in Texas won Ted Cruz overtuigend (hij komt uit Texas, vandaar). Onze staat, Texas, is van oudsher een Republikeins bolwerk. Sowieso kun je in Amerika globaal zeggen, hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe conservatiever - Republikeinser de staten zijn.

Image result for ted cruzVorige week, toen wij onze Mustang gingen halen, hadden we een kletspraatje met een niet nader te noemen medewerker aldaar en hij noemde Hillary Clinton 'the antichrist'. Dat is me nogal een uitspraak. Ted Cruz zelf vinden wij een beetje eng. Ted Cruz is namelijk erg, erg conservatief, en mocht hij de Presidentsverkiezingen winnen, dan gaan we met heel Amerika weer 50 jaar terug in de tijd. Erg conservatief wil zeggen: graag zo min mogelijk overheidsbemoeienis. Potholes in 'de gatenkaas die West Alabama Street heet' dichten wij zelf wel (yeah right, wanneer precies?) en ruzietjes vechten we zelf wel uit, want we zijn VƓƓR het second amendment en iedereen heeft minimaal Ć©Ć©n, en liefst een stuk of vijf wapens in huis. Abortus daar doen we niet aan, gay of lesbian zijn is nog steeds te genezen en IN GOD WE TRUST.

Wat opvalt aan Donald Trump - hij begon de verkiezingsdebatten met ongenuanceerde, meestal onmogelijke en onuitvoerbare, soms zelfs racistische standpunten. Een goede tactiek, want hij wist de aandacht te trekken van het grote publiek. En naarmate de Primary Elections naderden, werd Trump gematigder. Gisteren, na zijn enorme overwinning op Super Tuesday, had Trump het over 'compromissen sluiten'. Wie had dat ooit gedacht. Ted Cruz houdt niet van compromissen sluiten, hij houdt er in onze ogen erg vreemde standpunten op na en heeft het idee dat hij dat ook allemaal gaat waarmaken. Wat bij beide kandidaten opvalt is dat ze veel oneliners gebruiken, populistisch gepraat zonder een gefundeerd plan erachter. En wij als Nederlanders maar denken: maar hebben die Amerikanen dat dan niet door? Daar gaat het dus niet om. Je schaart je achter The Winner, en Donald Trump is op dit moment de grote winnaar.

Hieronder een paar voorbeelden van wat Donald Trump en Ted Cruz de kiezers beloven, en welke bizarre uitspraken zij doen:

   Donald Trump:

Image result for donald trump- "The concept of global warming was created by en for the Chinese in order to make US manufacturing non-competitive". Trump belooft miljoenen banen te creƫren voor de Amerikaanse staatsburgers, en hij belooft alle business die nu in China en Zuid-Amerika zit terug te halen naar Amerika. Wat hij er niet bij vertelt is dat producten daarmee natuurlijk tig keer zo duur worden - want producenten vertrekken niet voor niets naar lagelonenlanden. En om zichzelf maar even tegen te spreken zegt hij in een ander interview: "It's freezing in New York, we need global warming".

- Trump gaat een muur bouwen tussen Mexico en Amerika. Zoiets als de Chinese Muur. Een fantastische oplossing om de immigrantenstroom vanuit Zuid-Amerika tegen te gaan. En hij gaat ervoor zorgen dat Mexico dat gaat betalen.

- "I've said if Ivanka weren't my daughter, perhaps I'd be dating her". Dus. Dat maakt het sigaar incident van Clinton bijna kinderspel.


Ted Cruz:


Senator Ted Cruz (Gage Skidmore/Flickr)- Ted Cruz gelooft dat in de vrije markteconomie kleine bedrijfjes gaan 'bloomen'. Tuurlijk Ted, iets teveel economie geskipt in high school?

- Ook Ted Cruz gaat een muur bouwen. De vraag is nog even wie die muur gaat betalen.

- Cruz gaat Obamacare onmiddellijk afschaffen. Trump trouwens ook. Onbegrijpelijk voor ons Nederlanders, gewend als wij zijn aan een door de overheid gereguleerde, goed functionerende ziektekostenregeling. Door Obamacare af te schaffen, ontneem je arme mensen de kans op zorg bij ziekte, zeker in het Amerika van vandaag, waar de verschillen tussen rijk en arm erg groot zijn en de ziektekosten de pan uit rijzen. Maar onder het mom 'we regelen het zelf wel' gaat het allemaal goed komen volgens meneer Cruz. Hij zegt hierover: "I don't think it's the government's job to find health care, I think it's the individuals job".

- Cruz wil de IRS (Amerikaanse Belastingdienst) afschaffen en alleen nog maar een Flat Tax Rate hanteren. Yeah right. Lekker haalbaar.

Tot slot nog een quote van onze niet nader te noemen medewerker bij de autodealer: "Really, so these are the candidates. Like, this is the best of the best we have in our country. Right".

Wij wachten in spanning af wie op 20 januari 2017 de Oval Office gaat betreden...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten