zondag 13 december 2015

It's beginning to look a lot like Xmas

De Amerikanen staan erom bekend hun huizen rond Kersttijd prachtig te versieren met lichtjes. Veel lichtjes. Heel veel lichtjes. Ik weet nog dat mijn zusjes en ik als kind door mijn ouders elk jaar werden meegenomen naar de Amerikaanse wijk bij de vliegbasis Soesterberg, om daar naar de versierde huizen te kijken.

Ook hier in Houston kunnen ze er wat van. Vooral in de wijk River Oaks (daar waar George Bush Sr. een huis heeft en waar het goedkoopste huis al miljoenen kost). En die lichtjes ophangen dat doen ze niet zelf, nee, ze huren een stel mensen in die huis & tuin versieren. Van de week togen wij dus naar River Oaks om als echte toeristen de lichtjes te gaan bekijken. Op slippers en in t-shirt, want het was die dag 27 graden. En wat schetste onze verbazing: wij waren niet de enigen. Half Houston was daar met hetzelfde idee als wij. Verkeersopstoppingen, politie op straat om het verkeer te regelen, auto's met keihard de kerstmuziek aan reden langs, het was een grote, blije chaos. En het leek wel dag, zoveel licht! Op de foto's hieronder een kleine indruk...

Ook wij hebben de boel thuis versierd. Bescheiden hoor, kan ik wel zeggen. De dag na Thanksgiving (de laatste donderdag van november) is traditioneel de dag dat de kerstboom opgetuigd wordt. En dat was dit jaar een fluitje van een cent. Manlief is van de praktische, dus hij had een boom-met-ingebouwde-lichtjes uitgezocht. Drie keer knipperen met m'n ogen en de boom stond. Inclusief lampjes. Wat een briljante uitvinding.

Ik bedoel, die lampjes erin hangen vinden we altijd wel leuk, maar na de Kerst de lampjes eruit halen en zorgen dat dat snoer niet in de war komt... daar zijn wij niet zo goed in.
Of die keer dat ik even snel, snel, lampjes ging halen (reden: het jaar ervoor de lampjes eruit gehaald en gewoon in een doos gegooid, onontknoopbaar) en manlief mij later een fotootje appte met als onderschrift: 'was dat de bedoeling, gekleurde lampjes?'. Ik had een schitterende VT Wonen-achtige zilver-met-rode kerstboom in gedachten, kom ik thuis, is onze boom één grote kleurenparade.

Dit jaar is het een candy cane boom geworden, klassiek Amerikaans, met rode en gouden kerstballen en heel veel candy canes (de Amerikaanse variant van onze kerstkransjes).

Nog een klein stukje over Thanksgiving: traditioneel vinden er op Thanksgiving allemaal optochten plaats met enorme zwevende ballonnen en prachtig versierde wagens, een soort carnaval. De optocht in New York is de grootste, en wordt uitgezonden op de nationale TV. Artiesten als Train, Mariah Carey, Pat Benatar en vele anderen staan op de praalwagens en zingen kerstliedjes. Ook in Houston hebben we een grote optocht, enig om te zien.

's Avonds komt de kalkoen op tafel. Samen met turkey stuffing, mashed potatoes, mac&cheese, gravy en andere klassieke Thanksgiving gerechten. Thanksgiving is een echt familiefeest en een soort rehearsel voor de Kerst. Ook wij hadden een klassiek Thanksgiving diner gekookt voor onszelf & vrienden, inclusief kalkoenborst, aangezien een hele kalkoen voor vijf personen iets te veel was.

De dagen voor Thanksgiving zijn mensen al net zo gestresst als voor de Kerst, het verkeer is een chaos (Amerikanen kunnen sowieso niet zo goed rijden en iedereen gaat tegelijkertijd de weg op om Thanksgiving bij vrienden/familie te vieren) en uiteindelijk is iedereen blij als Black Friday begint. Nog zo'n dag om binnen te blijven. Black Friday, de dag na Thanksgiving, is de opening van het sale seizoen, met grote kortingen op van alles. Heel Amerika gaat die dag winkelen.

De Kerst vieren we dit jaar lekker met z'n tweetjes. Op Kerstavond gaan we naar de nachtmis in een kerk hier in de buurt en op eerste Kerstdag hebben we nog een feestje bij vrienden in de buurt. Verder wordt het - ons kennende - waarschijnlijk veel & lekker koken voor het Kerstdiner 's avonds.




De tafel van het Thanksgiving dinner.